Feriefølelsen

Tidligere i sommer ble jeg intervjuet i Nrk1 om stress og stressmestring. Nærmere bestemt sommerferie med barn, å koble av og nyte naturen. Utgangspunktet var min egen reise fra å være sykemeldt til å bruke natur og yoga for å komme tilbake i jobb, få bedre helse og leve et mer meningsfylt liv. I forbindelse med intervjuet gikk det opp for meg at det var fryktelig vanskelig å være kort og konkret når det kommer til stress, og å gi generelle tips og råd til å mestre stresset. En annen ting som slo meg er at det er dette som driver meg: Det handler ikke bare om å mestre stress. Å forstå hvor stresset vårt kommer fra og hvilke strategier vi har automatisert for å mestre stresset vil være nøkkelen til å unngå at vi blir syk, utslitt og nedstemt av stress. Og like viktig: For å kunne leve et meningsfylt liv i flyt med våre skiftende omgivelser.

Ferie er ikke en aktivitet, men en tilstand.

Stress er en helt naturlig og viktig reaksjon i kroppen. Ved stress er det sympatiske nervesystemet aktivert og det produseres en rekke hormoner som sørger for at vi har energi, overskudd og engasjement.

Det finnes flere former for stress:

1.Positivt stress er det engasjementet vi opplever når vi er inspirert og i aktivitet. Dette stresset oppleves som positiv, men som med alt annet stress vil det være nedbrytende for kroppen om stresset vedvarer.

2.Mikrostress er et relativt nytt fenomen som skyldes de konstante distraksjonene vi får gjennom sosiale medier og nyhetsbildet. Unngå at mikrostress blir makrostress ved å være bevisst på hvor ofte og når på dagen du bruker mobilen din.

3.Tankestresset handler om det mentale tankekjøret som grubler over fortiden og bekymrer seg for fremtiden. Tankekjøret får ofte operere mer eller mindre ubemerket i underbevisstheten over lang tid. Først når symptomene begynner å manifestere seg i kroppen blir vi bevisst på det negative stresset og konsekvensen av det.

4.For mye å gjøre på for kort tid skaper tidsstress. Sørg for at ToDo-lista ikke er for lang, planlegg tiden du har til rådighet, prioriter det som er viktig for deg, vær til stede i det du gjør og ta pauser innimellom.

5.Det emosjonelle stresset som forårsakes av at vi ikke handler i tråd med våre indre verdier eller egne ønsker og behov er det stresset som gjerne får minst oppmerksomhet i dag. Men skal vi klare å møte dagens utfordringer må vi begynne å ta dette stresset på alvor. Utfordringen er at å møte dette stresset er en dypere og mer tidkrevende prosess. Vi må være villige til å stille oss åpen og sårbar for våre egne skyggesider og gamle mønstre.

Gode strategier for å transformere stress:

1.Sørg for pauser i hverdagen og lytt til kroppens signaler - bli bevisst på hvordan du har det og hva du har behov for.

2.Utfør praksiser som aktivere det parasympatiske nervesystemet slik at avspenningsresponsen iverksettes og kroppen kan restituere seg. Yoga, meditasjon og naturkontakt er kjent for sine stressreduserende egenskaper.

3.Koble helt av fra alle distraksjoner og praktisere tilstedeværelse og fokus gjennom yoga, meditasjon og naturkontakt.

4.Sett deg en intensjon med det du gjør, kjenn at det ressonerer og gi det mening i et holistisk perspektiv. Alt du gjør, om det er for din egen del eller for andres, handler til syvende og sist om hvem du er i helheten.

5.For å transformere stresset må du forså hvor stresset kommer fra, og endre de strategiene som holder deg fast i gamle mønstre. Denne jobben krever at du får støtte av en terapaut, en veileder eller en trygg samtalepartner.