Nær naturen
DET EKTE OG DET NÆRE
Menneskeheten har lange linjer bakover i tid. Våre forfedre levde på sitt vis et liv som var naturlig tilpasset deres genetiske uttrykk. Et liv utsatt for både sult og fare, med naturlig mosjon, perioder med hvile og perioder med hektisk aktivitet. Et liv ute i naturen, i direkte kontakt med naturelementene. De la seg til å sove når mørket kom og våknet ved morgengry. Kostholdet var uten raffinerte karbohydrater, men med økologiske proteiner, gode fettsyrer, mengder med polyfenoler og fiber, og store mengder gode bakterier. De var totalt avhengige av flokken sin og samspill med andre for å overleve.
Menneskene slo seg etterhvert ned i mer permanente bosetninger. De dresserte dyr, kultiverte planter og drev jordbruk. Fortsatt var naturen i og rundt dem.
Den industrielle revolusjonen medførte i sin tur en massiv sosial, økonomisk og teknologisk utvikling. Utviklingen frigjorde mennesket fra praktisk og fysisk arbeid, tradisjoner og håndverk. Fokuset ble gradvis flyttet fra hender til hode.
I dag begynner det å gå opp for oss at naturen ikke henger med på vårt gedigne eksperiment.
Genetisk sett er vi praktisk talt identiske med steinaldermenneskene som levde i nærkontakt med naturelementene. Vår utviklingslinje er dominert av et liv under åpen himmel. Kroppen og sansene våre er konstruert for allsidig utfoldelse i naturen. Utviklingen har på sett og vis jobbet mot naturen i oss og ført til at vi har blitt mentalt adskilt fra kropp, instinkt og følelser. Vi har distansert oss fra naturen, jorden og de fysiske omgivelsene.
Mange eksperter mener det vil gå galt om vi fjerner oss for mye fra naturen og det levende. Oppfatningen av naturen som noe opprinnelig, mangfoldig og vakkert, som det er verdt å bevare, kan begrunnes både ut fra dens verdi for vår opplevelse og ut fra naturen som noe som har verdi i seg selv.
Mennesket ser ut til å trenge de viktige verdiene som ligger i naturen. Om vi nærmer oss den opprinnelige livsformen vår, kommer kropp og sinn i bedre balanse. Våre motiver for å oppsøke naturen er å få mosjon, oppleve naturens stillhet og fred, stresse ned og koble av, komme vekk fra støy og forurensning, være sammen med familie og venner, høsting, oppleve spor etter våre forfedre og å gjøre naturstudier.
Kombinasjonen fysisk aktivitet og naturopplevelse tilbyr en prestasjons- og kravløs aktivitet som er helt unik. Å bevege seg i naturen er en opplevelse av å forstår vår egen kropp i forhold til resten av verden. Gjennom aktiv bruk av kropp og sanser gjør vi oss erfaringer om hvordan vi skal forholde oss til omgivelsene. Vi møter større og mindre utfordringer som vi må løse med de ressursene vi har, og vi lærer å ta konsekvens av de valgene vi gjør.
At vi får mosjon rekker ikke som forklaring på naturens gode helseeffekt. Det handler også om avslapping og redusert stress, mangfoldig bruk av sansene, naturlig lys og frisk luft. Siden vi møter naturen med hele sanseapparatet vårt berøres vi følelsesmessig. En vandring i skogen, i parken, langs havet eller i fjellet er for de fleste av oss også en vandring gjennom følelsesmessige nyanser og dybder vi ellers sjelden er i kontakt med. Naturens ytre landskap gir oss et rikt språk for å forstå vårt indre følelseslandskap.
Stillhet er nært knyttet til naturen og ser ut til å være nødvendig for å fordøye alt som skjer rundt oss. De rolige periodene av bevissthet gir rom for å forstå oss selv og vår plass i verden. Stillhet ser også ut til å gi økt læring. Den spontane oppmerksomheten som vi tar i bruk i naturen krever ingen anstrengelse eller energi. I stede fremmer den avkobling og rekreasjon.
Uansett om det eksisterer et instinktivt bånd mellom menneske og natur eller ikke, er forskningen så entydig på hva nærkontakt med naturen kan gi oss av positiv helse, at dette ikke kan bagatelliseres eller overses.
Naturen er ikke bare vakker. Den synes å appellere til noe grunnleggende i oss. Den gir oss livsglede og hjelper oss å gjenskape mental balanse når den moderne livsformen sliter hardt på oss.
Litteraturliste:
Helserevolusjonen (2019) M. Borelius.
Slik påvirker naturen oss (2018) Å.Dragland.
Naturtilstander (2018) H. Gaukstad.
Naturopplevelse, friluftsliv og vår psykiske helse (2009) Miljøverndepartementet.